preskoči na sadržaj

Strukovna škola Vukovar

Mesar

Meso je osnovna namirnica u prehrani ljudi i ima vrlo važnu ulogu u životu, rastu, razvoju pa i rada svakog čovjeka. To meso u trgovačke centre ili mesnice stiže u obliku svježe namirnice ili kao prerađevina. Da bi meso stiglo do svakog potrošača potreban je mesar. Mesar je obrtničko zanimanje. To je osoba koja se bavi klanjem, obradom i preradom mesa.

Osnovni cilj zanimanja je osposobljavanje učenika za samostalno obavljanje karakterističnih poslova:
– klaonička obrada (klanje) svinja, goveda i drugih životinja
– rasijecanje i iskoštavanje
– prerada mesa u kobasice i u suhomesnate proizvode
– proizvodnja masti i sl.
– proizvodnja hrvatskih specijaliteta od mesa: kulen, šunka, pršut i sl.
– marketing i prodaja.

Odgoj i obrazovanje učenika za zanatsku i industrijsku obradu mesa i proizvodnju mesa i proizvoda od mesa traje tri godine u školi i u obrtničkom radnjama (mesnicama ili klaonicama). Osim toga učenik će razviti komunikacijske i uslužne sposobnosti, radne navike i pozitivan odnos prema radnoj okolini.

Učenici tijekom naukovanja (školovanja) imaju opće obrazovne predmete: hrvatski jezik, strani jezik, tjelesni odgoj, vjeronauk i povijest, ali i predmete struke. To su: osnove prirodnih znanosti, poznavanje sirovina, higijena, prerada mesa, primarna obrada mesa, marketing, kultura komunikacije i nekoliko izbornih predmeta.

Kod obavljanja praktične nastave obvezna je uporaba zaštitne odjeće i obuće: kape, kute, radnog odjela ili pregače, obuće s gumenim potplatama. Sve mora biti bijele boje. Praktična nastava se obavlja u školskom praktikumu gdje osim teorijskih znanja i zaštite na radu, učenici se upoznaju s mesom i mesnim specijalitetima.

Nakon uspješno završenog stručno-teorijskog i praktičnog dijela programa obrazovanja (naukovanja) od tri godine, učenici polažu pomoćnički ispit. Nakon završenog školovanja i dvije godine radnog iskustva u zanimanju može se polagati majstorski ispit i stječe se zvanje majstor-mesar.


Kalendar
« Srpanj 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Prikazani događaji

Oglasna ploča
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: 400
CMS za škole logo
Strukovna škola Vukovar / Domovinskog rata 58, HR-32010 Vukovar / ss-strukovna-vu.skole.hr / ured@ss-strukovna-vu.skole.hr
preskoči na navigaciju